Engraisso-porc
Hypochaeris radicata
Asteraceae Compositae
Àutri noum : Pèu-de-grapaud, Mourre-de-móutoun, Poutarié, Erbo-de-l'esparvié, Balavar.
Noms en français : Porcelle enracinée, Porcelle à forte racine.
Descripcioun :L'engraisso-porc fai uno rouseto de fueio espesso, pulèu pelouso, un pau verdalo e dentado. Li bratèio de la flour coumpausado an uno renguiero de péu blanc (fotò). Se destrìo de Hypochaeris glabra qu'èi bèn pu gros emai sa racino, e subretout qu'a tóuti sis akène emé un long benc ; Hypochaeris glabra n'a ges pèr aquéli dóu deforo. Coumpara emé l'engraisso-porc-di-sablo.
Usanço :L'engraisso-porc es acampa coume ensalado champanello. Es uno ensalado douço e pas amaro.
Port : Grando erbo
Taio : Pancaro entresigna
Fueio : basalo
Tipe bioulougico : Emicriptoufite
Cicle bioulougico : Planto renadivo
Gènre : Hypochaeris
Famiho : Asteraceae
Famiho classico : Compositae
Tribu : Cichorieae
Coulour de la flour :
Jauno
Petalo : >6
Ø (o loungour) flour : Pancaro entresigna
Flourido : Printèms
- Estiéu - Autouno
Sòu : Si
Autour basso e auto :
Pancaro entresigna
Aparado : Noun
Remarco : Ensalado champanello
Liò : Prado umido
- Mar
- Terraire safrous
- Colo
Estànci : Termoumediterran à Mountagnard
Couroulougi :
Pancaro entresigna
Ref. sc. : Hypochaeris radicata L., 1753
Barbanto(-dóu-mount-Baldo)
Anemone baldensis
Ranunculaceae
Àutri noum : Bóumiano, Boumània, Barbudo.
Nom en français : Anémone du mont Baldo.
Descripcioun :Aquesto barbanto, que porto lou noum d'uno mountagno d'Itàli, trachis dins li pelouso cauquiero d'àutis Aup. Es uno planto di proun pelouso, emé de flour soulitàri que se destrìon dis àutris anemouno bonodi si noumbróusi tepalo (8 à 20) blanco. Lou fru douno d'èr à-n-uno frago e à uno bello coulour vióuleto (fotò).
Usanço :Couneissèn pas d'usanço particuliero pèr aquelo planto. Escriéure au site se n'en sabès mai.
Port : Erbo
Taio : 3 à 15 cm
Fueio : alterno
Tipe bioulougico : Emicriptoufite
Cicle bioulougico : Planto renadivo
Gènre : Anemone
Famiho : Ranunculaceae
Ordre : Ranunculales
Coulour de la flour :
Blanco
Petalo : >6
Ø (o loungour) flour : 2,5 à 4 cm
Flourido : Printèms
- Estiéu
Sòu : Ca
Autour basso e auto : 1700 à 2800 m
Aparado : Noun
Jun à setèmbre
Liò : Pelouso roucaiouso
- Esboudèu
Estànci : Aupen
Couroulougi : Bourealo
Ref. sc. : Anemone baldensis L., 1767